lørdag 2. mai 2009

1. mai i Tyskland!


En eller annen gang må jeg komme meg til Berlin 1. mai. Det er et slags historisk sus jeg kjenner når jeg tenker på gatekamper i Kreutzberg. Som i 1987 som markerte et skille i tysk historie når det gjelder motstand mot høyrekrefter og politikontroll. Det hadde vært bråk før 1987 også, men ikke på langt nær sånn som 1. mai dette året. I bydelen Kreutzberg hadde de tradisjon for å lage gatefest på 1. mai og arbeiderbevegelsen og fagbevegelsen hadde alltid stått sterkt. Mange trengte allikevel en mer revolusjonær røst enn det fagbevegelsen nå kunne bidra med. Derfor gikk DGB, tyske LO, med på å lage et tog for de mer radikale kreftene i fagbevegelsen. Allerede der skjærte det seg og det ble bråk med politiet. Dette skjedde midt på dagen, samtidig som gatefeste pågikk på fredelig vis. Flere sinte punkere veltet en politibil i utkanten av området som kalles SO36 og et par anleggsmaskiner ble dratt ut i gata som barrikade. Uvitende gatefestdeltagere reagerte med sinne da politiet kom og stanset festen med tåregass og batonger. De hadde neppe regnet med at de da ville alle disse menneskene mot seg og folk laget barrikader av påtente biler og anleggsmaskiner og det hele kom raskt ut av kontroll. Politiet fant det best å forlate området. Selv brannbiler som kom for å slukke ble satt i brann og bydelen var helt isolert. Radio 100 rapporterte live og folk strømmet til fra hele Vest-Berlin for å hjelpe til mot politiet. Over 30 butikker ble plyndret, også småbutikker, Görlitzer Bahnhof ble satt i brann og vandalisert slik at den ikke kom i drift igjen før flere dager senere. Over 100 mennesker ble såret og over 50 arrestert.

Året etter skjedde det nesten igjen, men denne gangen var det stort sett fulle folk og turister som sto for bråket og politivolden var så grov at det fikk følger. Politiet hadde også greid å banke opp og skade tre politiledere som var tilstede som observatører. Det var i gamle dager. Den gang punkere og husokkupanters største fiende var politiet og myndighetene. Nå er det annerledes. Foran hver 1. mai annonserer nynazistiske grupperinger demonstrasjoner over hele Tyskland under forskjellige slagord.

Berlin: Nazifeiring med paroler av både ny-og gammel-nazister. Forventet oppmøte: 1300 personer.
Hannover: parolen er "Stopp fattigdommen, fremmedgjøringen og meningsdiktaturet - nasjonal sosialisme NÅ!" Forventet oppmøte: 1000 personer. Denne demoen ble forbudt og derfor avlyst.
Mainz: Parolen er "Sosialt kan bare være nasjonalt - 1. mai, tyske arbeideres dag"
Ulm: Parolen er: "Opprør i paradis, ungdommen stiller seg bredt, vi vil ha en fremtid. Mot kapitalisme og globalisering"
Dresden: Parolen er "Beskytt hjemlige bedrifter og arbeidsplasser - bekjemp finansgresshoppene."
Weiden: Parolen er: "Overvinn massearbeidsledighet, knus kapitalismen. Nasjonal sosialisme NÅ."
Kaiserslautern: Arrangør: borgerinitiativ for sosiale rettigheter. Demo 2. mai.

Alle disse arrangementene vekker selvsagt massiv motstand og store motdemonstrasjoner var annonsert. Sånt blir det jo selvsagt bråk av.

I Dortmund angrep mer enn 200 nazister et 1. mai-tog med fagforeninger. De gikk løs på de enkelte fagorganiserte og kastet steiner og kinaputter inn i toget. I Rothenburg i Niedersachsen angrep nynazister et tog med fagorganiserte med trestokker og politiet måtte skille dem. En talskvinne for tysk LO mente at vi nå ser en "ny kvalitet" over volden til nazistene og at det å kunne forby det nazistiske partiet NPD ikke lenger er så urealistisk. Det er en ny og skremmende taktikk at nazistene nå går direkte til voldelige angrep på de grupperingene de er uenige med. Fagorganiserte og journalister er blant gruppene som får unngjelde. De som dekker nazi-problematikken i tysk presse er spesielt utsatt. Hvordan kan et demokrati i Europa ikke forby noe sånt. Grøss.

Mainz er en mønsterby etter gårsdagen. 2500 mennesker, gammel som ung stilte opp på jernbaneplassen og nektet de 150 nazistene å bevege seg så mye som en meter i deres by. Det er dagens gladnyhet. Her tror jeg kanskje dagbladet er feilinformert. I alle fall rapporterer tyske tv-kanaler om folkets seier i Mainz. Folk som tør å stå opp mot denne gruppen og som uredd ropte ut sin mening mot noe som ikke bare er en trussel mot allmenn sikkerhet i Tyskland, men hele Europa hvis det får vokse fritt.





Ingen kommentarer: